Old4Game

Old4Game - New gaming generations

1408942Dum Oct 01, 2017 6:29 am6293BuNiCu.wHVizitatorVizitator

  • Posteaza un subiect nou
  • Raspunde la subiect

Cum vedeau oamenii anului 1900 lumea secolului XXI

Distribuiţi
avatar
S@LAMANDRA
Membru

Member Title : WGR Member
Mesaje : 13
Join : 06/02/2013

Cum vedeau oamenii anului 1900 lumea secolului XXI

Mesaj Scris de S@LAMANDRA la data de Mier Feb 06, 2013 10:45 am

În anul 1900, oamenii trăiau cu gândul la un viitor măreţ. Ajunşi la cumpăna a două secole, săreau cu gândul peste încă un veac, încercând să-şi închipuie cum va fi lumea în anul 2000. În imaginaţia lor, acea lume a viitorului era po****tă cu tot soiul de minuni tehnologice - un fel de reprezentări hiperbolizate a ceea ce cunoşteau deja, progresul tehnologic din vremea lor îndreptăţindu-i să spere că, în anul 2000, zborul va fi la îndemâna oricui, că maşinării automatizate vor face multe dintre muncile grele ale omului, că vom călători pe sub ocean la fel de simplu cum mergeau ei pe şosele şi că o casă cu motor şi roţi, pe care s-o poţi muta de colo-colo, aşezând-o unde ţi-o plăcea mai mult, va fi ceva ce-ar putea avea oricine. Ce s-a ales din aceste vise? Care dintre ele s-au îndeplinit, şi cum?
Călăuza noastră în mintea plină de fantezie a europenilor de la 1900 va fi un teanc de cărţi poştale ilustrate vechi de un veac: câteva provin din Germania, fiind tipărite la iniţiativa fabricii de ciocolată Hildebrand, în scop publicitar; altele au fost realizate de desenatori francezi şi editate cu prilejul marii Expoziţii Universale de la Paris, din anul 1900.
Aceste expoziţii erau, la acea vreme, cele mai de seamă evenimente ale lumii occidentale. Erau prezentate aici invenţii recente, inovaţii, idei îndrăzneţe care prefigurau lumea de mâine. Ştiinţele, arta, tehnologia se întreceau să ofere viziunea unui prezent efervescent şi creator şi a unui viitor magnific pentru omenire. Iar aceste cartonaşe colorate erau un simptom, o manifestare a entuziasmului şi încântării cu care Europa întâmpina izbânzile prezentului şi nădejdile viitorului.

Ce aflăm privindu-le? De pildă, că oamenii erau preocupaţi până la obsesie de problema zborului, în asemenea măsură încât puneau aripi tuturor: pompierilor şi poliţiştilor de trafic, contrabandiştilor şi vameşilor, poştaşului, până şi micilor ştrengari care adunau ouă din cuiburile păsărilor (la 1900, starea lumii şi a faunei nefiind aceeaşi ca azi, această îndeletnicire - azi prohibită în ţările occidentale - era nu doar permisă, ci chiar încurajată, oarecum; era o îndeletnicire specifică băieţilor, care încercau să-şi facă nişte colecţii de ouă cât mai bogate).

  • Posteaza un subiect nou
  • Raspunde la subiect

Acum este: Vin Noi 24, 2017 7:42 pm